Agribusiness Competency Level of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) in Kubu Raya Regency
Abstract
The potential of agribusiness MSMEs (Micro, Small, and Medium Enterprises) in Kubu Raya Regency is hindered by the low competency of business actors, which is reflected in minimal product innovation, packaging design, and the underutilization of digital technology in marketing. This condition indicates weaknesses in the aspects of knowledge, skills, and mental attitude, resulting in limited market reach and low turnover. This research aims to identify the level of agribusiness competency and analyze the factors influencing it, using a sample of 83 MSME actors through purposive sampling and ordinal logit regression analysis. The results show that the agribusiness competency of MSME actors is generally in the medium category, where the knowledge aspect is high while skills and mental attitude are medium. Education, business experience, and business capital significantly influence the level of competency. It is recommended that MSME actors be encouraged to increase innovation and have the courage to step out of their comfort zone to strengthen competitiveness.
References
Astriyani, R. (2024). Pengaruh Lokasi, Modal, Kemampuan Usaha terhadap Keberhasilan Usaha. Jurnal Kewirausahaan Dan Multi Talenta, 2(2), 59–69. https://doi.org/10.38035/jkmt.v2i2.152
Buulolo. (2023). Analisis Tingkat Pendidikan Umkm, Persepsi, Dan Pemanfaatandigitalisasi Terhadap Pelaku Umkm Kota Batam. Management Bussines Innovesion Converence. File:///C:/Users/Avita/Downloads/67655-75676696866-1-Sm.Pdf
Elisabeth. (2024). Hubungan Karakteristik Kewirausahaan Dengan Kinerja UMKM Kampung Singkong Kelurahan Ledok Kecamatan Argomulyo Kota Salatiga. Media Agribisnis, 8(1), 158–177. https://doi.org/10.35326/agribisnis.v8i1.5327
Gunawan, K., & Suandana, N. (2024). Analisis Pengaruh Pengalaman Usaha, Digital Marketing, dan Akses Permodalan Terhadap Kinerja UKM. Widya Amerta, 11(1), 129–151.
Hairana. (2020). Kompetensi Agribisnis Pelaku Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) di Kota Tarakan.
Halim, A. (2020). Kabupaten Mamuju. Jurnal Ilmiah Ekonomi Pembangunan, 1(2), 157–158.
Lm, L. S., Zaenuddun, L., Budi, N., & Abdul, R. (2025). Peran Inovasi Dalam Meningkatkan Daya Saing UMKM : Sinergi Orientasi Pasar Dan Adopsi Teknologi Digital. 16(2), 485–498.
Mudjiarto, M., & Vimesa, A. Y. (2020). Pengaruh Faktor Kemampuan Terhadap Kinerja Umkm Peserta Program Pkt Di Wilayah Kebayoran Lama, Jakarta Selatan. Oikonomia: Jurnal Manajemen, 16(1), 112. https://doi.org/10.47313/oikonomia.v16i2.1124
Nurhadi, N., Besar, B., Pertanian, P., Bbpp, (, & Ketindan, ). (2019). Pola Hubungan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kompetensi Petani Dan Adopsi Teknologi Pada Diklat Tematik Di Kabupaten Madiun Relationship Patterns of Affecting Factors on Farmers Competency and Technologies Adoption on Thematic Training in Madiun District. Jurnal Penyuluhan Pembangunan, 1(2), 2019– 2020. http://jurnal.polbangtanmalang.ac.id/index.php/jppm
Pratiwi. (2023). Implementasi Kegiatan Pemberdayaan Usaha Mikro “Kepong Bakol ” Kubu Raya Pada Keunggulan Komparatif Umkm. Jurnal Pendidikan Dan Pembelajaran …, 12, 2715–2723. https://doi.org/10.26418/jppk.v12i8.69141
Sinaga, M. H., Sri Martina, & Purba, D. (2024). Pengaruh Modal Kerja, Jam Kerja Dan Tingkat Pendidikan Terhadap Pendapatan UMKM Di Kabupaten Simalungun. Jurnal Ilmiah Accusi, 6(1), 151–160. https://doi.org/10.36985/n4s0jb32
Srijani, N., & Ardiyani, M. (2025). Peningkatan Kompetensi Sumber Daya Manusia Pelaku UMKM untuk Memperkuat Daya Saing pada Era Lingkungan Bisnis yang Dinamis Universitas PGRI Madiun , Indonesia. 9(20), 2032–2037.
Suryana, A. T., & SP, M. S. (2022). BAB 13: Kompetensi Utama Untuk Kesuksesan Usaha Kecil Dan Menengah. Kewirausahaan & Manajemen Usaha Kecil, November. https://www.researchgate.net/profile/Anggita Suryana/publication/365850937_Kompetensi_Utama_untuk_Kesuksesan_Usaha_Kecil_dan_Menengah/links/6386d4998e63c56dae4679bd/Kompetensi-Utama-untuk-Kesuksesan-Usaha-Kecil-dan-Menengah.pdf.
Triyono Ardi. (2021). Tingkat Kompetensi Agribisnis Petani Sayuran Berlahan Sempit Di Kelurahan Maharatu Kecamatan Marpoyan Damai. https://repository.uir.ac.id/19715/
Tysara, L. (2021). Kompetensi Adalah Pengetahuan, Keterampilan, Nilai, dan Sikap, Pahami Lebih Jauh.Liputan6.Com,https://www.liputan6.com/hot/read/4576298/kompetensiadalah- pengetahuan-keterampilan-nilai-dan-sikap-pahami-lebih-jauh.
Yanti, VA, Amanah, S., & Muldjono, P. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Keberlanjutan Usaha Mikro, Kecil dan Menengah di bandung dan bogor. Jurnal Pengkajian Dan Pengembangan Teknologi Pertanian, 20(2)(18), 137-148.
Wely Putri Melati. (2022). UMKM Mulai Menggeliat Pasca Pandemic Covid 19.https://www.djkn.kemenkeu.go.id/kpknl-lhokseumawe/baca- artikel/15474/UMKM-Mulai-Menggeliat-Pasca-Pandemic-Covid-19.html
.jpg)










